Voor gezonde en sociale Russen met een koninklijke uitstraling

Russisch Zwart, Australisch.

Hoe de Russisch Zwart bij Mithrim kwam..

Na een aantal jaar alleen Russisch blauw te hebben gefokt, raakte ik steeds meer geinteresseerd in de Russisch zwart. Het panterachtige uiterlijk met de glanzende fluwelen vacht en de smaragdgroene ogen deden me besluiten om op zoek te gaan naar een Russisch zwarte kater. Die heb ik uiteindelijk gevonden in Australie, bij cattery Babushkablue. Ik kreeg Batman aangeboden. Een prachtige kater, gefokt door Lynda DuVallier en Michael Auld. Ik dank hen voor het vertrouwen dat ze in mij hebben gesteld om de zorg voor Batman over te nemen en hem de halve aardbol over te laten vliegen. Het eerste nest van Batman (en Beruthiel) is op 9 juli 2018 geboren.
Voor de namen van de Russisch zwarte kittens zoek ik naar Noldorin namen, immers, de donkere elven kwamen van Noldor.


Ontstaansgeschiedenis van de Russisch Zwart in Australie.

De geschiedenis van de zwarte rus is nauw verwand aan die van de Witte Rus. Tijdens de ontwikkeling van de witte rus in Australie ontstond namelijk als verrassing in de derde generatie blauw x wit kruising een zwart katje. Hieruit bleek, dat de witte oermoederpoes onder haar witte vacht genetisch een zwarte kat was.

Ook in de zwarte kleur werd verder gefokt en in 1984 bestonden er Zwarte Russen in de cattery van Dick en Mavis Jones in Australie met op hun stamboom vier generaties Zwarte Russen. Vanuit Australië kwamen enige Witte en Zwarte Russen naar Europa. 

Uiterlijk van de Australisch gefokte Russisch Zwart:

De Zwarte Rus is zuiver zwart, met een donker neusleertje en donkere voetzolen. Ook deze kleur heeft de kenmerkende groene ogen.
De vacht kan langer zijn dan dat van het Engelse type. Daarnaast heeft het Australische type een langere wig dan het Engelse type. Ook kunnen ze groter en zwaarder zijn dan het Engelse type en staan de oren nog wel eens iets van het hoofd af. Dat wil zeggen dat de oren niet de kaaklijn volgen, maar iets naar buiten wijken.

Een zwarte Rus is zeldzaam en net als de Witte Rus niet geaccepteerd door de Fife en de CFA, maar wel door de TICA, de WCF, de GCCF en de onafhankelijke verenigingen.

Zwart is een hele mooie variant van de Blauwe Rus. Een effen zwarte kat heeft iets mystieks en vooral een Zwarte Rus, met de extra glanzende korte vacht en de smaragdgroene ogen.. .