Voor gezonde en sociale Russen met een koninklijke uitstraling
-Hypo-allergene rus?
Vaak genoeg krijg ik aanvragen voor catterybezoekjes om te testen of mensen allergisch zijn voor de Russisch blauw (of zwart). Men heeft namelijk vernomen dat de Rus hypo-allergeen is. Dit is niet correct. De Rus produceert wellicht minder dan andere katten het eiwit Fel d1, een hypo-allergene kat bestaat niet. Mensen kunnen daarom voor een Rus net zo heftig allergisch zijn als voor elke andere kat!
Wat is een kattenallergie?
Een kattenallergie is een inhalatie-allergie, ook wel luchtwegallergie genoemd. Veel mensen denken dat iemand die allergisch voor katten is, last heeft van kattenharen. Dat klopt niet helemaal. Iemand die een kattenallergie heeft, kan ook allergisch voor huidschilfers, speeksel en urine zijn. Voornamelijk het eiwit Fel d1 van de kat veroorzaakt allergische klachten. Dit eiwit zit in de talgklieren van de huid en in het speeksel. Door het inademen en aanraken van deze allergenen maakt het lichaam antistoffen (histamine) aan, die de allergische symptomen veroorzaken.
Wat is de oorzaak van een kattenallergie?
Tijdens het wassen verwijderen katten hun droge huidschilfers. Deze verspreiden zich door de lucht en komen in uw interieur terecht. En na het wassen blijven speekselrestjes achter op de vacht. Ook op de uitgevallen haren zitten de eiwitten, net als in de urine. Als je deze allergenen inademt of aanraakt, kan dit een allergische reactie teweegbrengen.
Wat zijn de symptomen van kattenallergie?
De symptomen van kattenallergie lijken veel op de symptomen van hooikoorts en huisstofmijt allergie. Dat komt omdat deze allergieën allemaal behoren tot de groep van inhalatie-allergieën. De ernst van klachten wisselt per persoon. En hoe ouder je wordt, des te minder last je van de allergie zult hebben. De meest voorkomende klachten zijn:
- Niezen
- Loopneus of verstopte neus
- Traanogen
- Jeuk
- Huiduitslag of eczeem
- Kortademigheid, piepende ademhaling of benauwdheid
Wat te doen bij kattenallergie?
Als je denkt allergisch voor katten te zijn, kun je dit met een bloedonderzoek laten testen. Dit kan bij de dokter, maar je kunt het ook zelf testen met een zelftest voor thuisgebruik. De beste oplossing bij een allergie is het vermijden van de allergenen. In het geval van een kattenallergie is dat vermijden van katten. Als je zelf een kat hebt, kun je de kat wegdoen, maar dat is vaak niet wat je wilt. Daarom kun je denken aan het volgende:
- Verminder het aantal meubels met een stoffen bekleding
- Laat je kat zoveel mogelijk naar buiten
- Laat je kat niet op de meubels slapen
- Maak je huis minimaal 2 keer per week goed schoon
- Gebruik een luchtreiniger
- Zorg voor goede ventilatie
Als je ernstige klachten hebt, kan de dokter medicijnen voorschrijven. Dit zijn antihistamine en corticosteroïden in de vorm van tabletten, neussprays en oogdruppels.
Bron:'In goeden doen"