Voor gezonde en sociale Russen met een koninklijke uitstraling

Omgeving en routine

Het is voor ons belangrijk om ons enigszins te verplaatsen in de aard van de kat, zodat wij onze binnenkat zo tevreden mogelijk houden.
Een kat heeft van nature een territorium en in dit territorium is voor de kat van alles te vinden: eten, drinken, plekken om te markeren, plekken om te poepen en ook plekken om de nagels te scherpen. Voor poezen komt daar ook de plek bij waar ze haar kittens geboren wil laten worden en waar ze haar kittens laat opgroeien. 
Het is logisch, dat wij onze binnenkat dit niet kunnen bieden. Ons territorium is erg beperkt. Maar toch kunnen we een aantal dingen in en om het huis doen, waardoor we onze kat kunnen stimuleren natuurlijk gedrag te vertonen. Daarmee krijgen we een tevreden kat.

1. Diverse plekken om te eten en te drinken.
Zet een voerbak en drinkbak niet naast elkaar. In de natuur eten katten niet, waar ze ook drinken. Bied ook een aantal verschillende voer- en drinkplekken aan. Je kunt zien dat de kat op zijn gemak is bij de voer- of drinkplek, als hij daar gaat zitten eten of drinken. Blijft hij staan, dan is een andere plek misschien wel beter.
Stelregel bij katten, in het ideale geval, is het aantal katten + 1. Dus twee voerplekken en twee drinkplekken als je 1 kat hebt. Met elke kat extra is het dus het totaal + 1.

2. Meerdere kattenbakken.
Dit geldt ook voor de kattenbak. Zorg voor een grote kattenbak en koop er 2 voor 1 kat, 3 voor 2 katten, etc. Verwijder klepjes en liefst nog de bovenkant, maar ik kan me voorstellen dat dat net iets te ver gaat. Zet de bak op een rustige plek, vanwaaruit de kat ook goed overzicht heeft op de ruimte. Dat maakt het allemaal veiliger voor hem.

3. Ligplekken, hoogtes en verstopplekken.
Zorg dat de kat minimaal 2 ligplekken heeft en liefst ook ligplekken in de hoogte. Er zijn hele fijne manden te koop die je aan de muur kunt bevestigen en vanwaaruit de kat een mooi overzicht over de kamer kan hebben. Als je veel katten hebt, kan het delen van een trap naar boven soms ook spanning opwekken. In het trapgat, evenwijdig aan de trapleuning, zou je dan ook speciale plankjes kunnen monteren, zodat de ene kat de hoogte in kan en de andere kat kan passeren zonder dat er enige vorm van stress optreedt.
Zorg ook voor 2 verstopplekken. Dat kan een onderdeel van het klimmeubel zijn, maar een eenvoudige kartonnen doos is ook vaak voldoende. 

4. Krabplekken
Een kat heeft een natuurlijke behoefte om te krabben. Ook al zetten wij vaak verticale krabpalen neer en zijn die vaak niet geschikt om echt aan te krabben omdat ze vaak te kort zijn, horizontale krabplekken hebben de voorkeur. Dat kunnen eenvoudige krabplankjes van karton of van sisal zijn, of hele dure kartonnen exemplaren van Mykotty, bijvoorbeeld. Die zijn hier favoriet, maar soms ook heel onpraktisch. Als een kat een haarbal opgeeft op zo'n duur kartonnen krabelement, is het bijna onmogelijk om dat goed schoon te krijgen. Gelukkig komen er steeds meer betaalbaardere varianten op de markt. Leg de krabplankjes op de plekken waar de kat graag loopt, je zult zien, dat de kat daar gaat krabben. Soms gaat een kat gewoon op zo'n plankje zitten. Net een centimeter of 2 van de vloer. In onze ogen vast vreemd, maar net dat kleine beetje hoogte geeft de kat een veilig gevoel.

4. Zorg dat je voorspelbaar bent.
Een kat raakt van zijn apropos als dingen anders gaan dan hij is gewend. Zorg ervoor dat je voorspelbaar bent. Een vaste routine is voor veel katten heel fijn, want dat is voorspelbaar. Russen zijn hier nog meer aan gehecht.

5. Deuren.
Deuren zijn per definitie spannend in de ogen van de kat. Gaat hij open, blijft hij dicht. Mag hij soms open, soms dicht.
Kies voor voorspelbaarheid. Of een deur open, of altijd dicht.

6. Deurbel.
Katten kunnen erg schrikken van de deurbel. Het stressniveau in de kat schiet dan omhoog. Als het stressniveau niet snel daalt dan kan dit op den duur leiden tot ongewenst gedrag.
Leren wennen aan een deurbel kan tot op zekere hoogte. Spreek met iemand af dat hij of zij op afgesproken moment de deurbel indrukt. Iets daarvoor probeer je de kat af te leiden met een snoepje of met een spelletje. Verder helpt het, om zelf heel rustig te blijven als de bel gaat. Niet ineens zelf naar de deur vliegen, maar ontspannen naar de deur lopen en opendoen. Dit geldt overigens voor alles wat in de ogen van de kat spannend kan zijn. 
Zoals:

7. De stofzuiger
Zorg dat de kat weg kan als hij een hekel heeft of angst heeft van de stofzuiger. Je kunt de kat een waarschuwing aanleren. Maak een bepaald geluid en open de kast/ruimte waar de stofzuiger staat. Blijf dit altijd herhalen, de kat weet dan wat er gaat gebeuren en kan ervoor kiezen weg te lopen of te blijven.

8. Vakantie/ weekendje weg
Zeker Russen zijn erg gehecht aan hun gezin/mens. Op vakantie gaan en de kat uitbesteden, is riskant. Beter is het, om de kat in de eigen omgeving te laten en iemand in huis te nemen voor die periode. Dan nog zullen ze 'hun' mensen missen, maar geeft de eigen omgeving veiligheid.