Voor gezonde en sociale Russen met een koninklijke uitstraling

Spelen!

Katten hebben behoefte aan spelen.
Zeker de echte huiskatten, die geen hele dagen door de buurt struinen, willen wel graag hun natuurlijk gedrag kunnen tonen. Dat betekent: spelen, spelen en nog eens spelen!

Je kunt op verschillende manieren tegemoet komen aan de spelbehoefte van je kat.
De ene is spelen met elkaar: zorg er voor, dat als het enigszins mogelijk is, dat je twee katten in huis hebt, die met elkaar kunnen spelen. Alle elementen van de verschillende spelmanieren komen dan bij elkaar, sociaal spel, locomotorisch spel en het jachtspel.
De katten spelen met elkaar vooral binnen de noemer sociaal spel. Wat wij als eigenaar kunnen bieden is jachtspel, de kat moet in beweging komen om een prooi te grijpen. Dat kunnen we doen met veertjes, balletjes, etc, maar vooral door gebruik te maken van hengeltjes met vogelveertjes of andere speeltjes er aan. 
Het locomotorisch spel is wanneer de kat in zijn eigen omgeving speelt. Iedereen kent wel de zogenaamde 'zoomies' de korte periodes waarin de kat als een gek door het huis rent, over de meubels springt of de trap op en neer rent. Klimmen, krabben en springen kun je nog beter mogelijk maken door met hoogtes te werken en aparte krabplaatsen te creëren.
Om het jachtspel te imiteren, kun je ook gebruik maken van wat grotere speeltjes met daarin gedroogde valeriaan. Dit kunnen vissen zijn (al dan niet met een motortje er in) of bijvoorbeeld  trappelkussentjes in verschillende afmetingen.
De speeltjes die je gebruikt, kun je het best in een koffer of luchtdichte doos bewaren en daar wat gedroogde valeriaan of lavendel of iets dergelijks bij doen en elke twee dagen verversen. Dus speeltjes uit de ruimte halen en nieuwe verstoppen.
De gebruikte speeltjes weer terug in de doos met het geurtje. Dat maakt het voor de kat elke keer weer spannend om te kijken waar er speeltjes zijn verstopt.
De trappelkussens/vissen gebruik je na het spel met de hengel. Het is niet de bedoeling dat ze het speeltje aan de hangel te pakken krijgen. Het is de bedoeling om de kat actief te maken. Als de kat moe begint te worden, haal je de hengel weg en leg je daar een trappelkussen voor in de plaats. De kat kan zo de prooi 'doden'.